Uskoisitko, että golfia on aikoinaan pelattu puisilla palloilla? Kuulostaa erikoiselta, kun tilannetta vertaa nykypäivään, mutta mitäpä ei historiasta uskoisi. Golf on kuitenkin vanha laji, joten sekä laji että siihen käytettävät välineet, kuten pallot ja mailat, ovat kehittyneet vuosikymmenten varrella. Mistä golf on sitten saanut alkunsa? Lue artikkelimme ja ota selvää!
Golfin juuret
Yleisesti ajatellaan golfin syntyneen Skotlannissa 1400-luvulla. Tuohon aikaan ajoittuvat ensimmäiset asiakirjamerkinnät golfia koskien. Tuolloin Skotlannin parlamentti kielsi päätöksellään golfin peluun. Myös muita urheilulajeja koskeva kielto asetettiin samaan aikaan. Hallinto halusi kansan harjoittelevan enemmän jousiammuntaa ja jättävän golfin peluun kokonaan. 1500-luvun alussa kielto kuitenkin kumottiin. Hallitsija oli vaihtunut ja tuolloin kuningas Jaakko IV ryhtyi pelaamaan golfia.
Skotlantilaisten innostus golfiin ei kuitenkaan ollut ainoa laatuaan maailmassa. Golfin kaltaisia pelejä on pelattu muuallakin päin maailmaa. Golfin kaltaisten pelien historia ei ole mitenkään tarkkarajainen. Joka tapauksessa esimerkiksi Alankomaissa on pelattu jo 1200-luvulla peliä nimeltä kolven tai kolf. Pelin nimi ainakin viittaa selkeästi golfiin, mutta on historiallisesti epäselvää, millainen yhteys alankomaalaisella kolvenilla ja nykyisin tunnetulla pelillä nimeltä golf on.
Tuohon aikaan käytiin kauppaa Skotlannin ja Alankomaiden välillä, joten olisi todennäköistä, että alankomaalainen peli olisi voinut siirtyä kaupankäynnin ja vaikutteiden siirtymisen myötä myös Skotlantiin. Mielenkiintoista on, että samanaikaisesti molemmilla alueilla kehittyi golfin kaltainen laji. Skotlannissa golfia pelattiin ulkosalla Skotlannin nummilla ja pelloilla. Alankomaissa kehittynyt pelimuoto taas oli peli, jota pelattiin sisätiloissa. Usein esimerkiksi kuppiloiden yhteyteen järjestettiin kolvenin pelaamiseen soveltuvia tiloja.
Golfin juuria voi kuitenkin etsiä vielä tätäkin kauempaa. Historioitsijat huomauttavat, että jo Rooman imperiumissa pelattiin peliä nimeltä paganica. Pelissä pelaajat käyttivät taivutettua kepukkaa, jolla oli tarkoitus osua palloon. Pallo oli täytetty, nahasta tehty pallo. Tunnetusti roomalaiset olivat laajalle leviävää sakkia, joten voi hyvinkin olla, että peli olisi levinnyt roomalaisten valloitusten myötä laajallekin Eurooppaan.
Myös Kiinassa on pelattu nykyistä golfia muistuttavaa peliä. Pelin nimi oli chuiwan. Peliä pelattiin Kiinassa jo 700-luvulla. Arvioiden mukaan peli olisi tullut tunnetuksi Euroopassa keskiaikana. Englannissa on pelattu golfia muistuttavaa peliä nimeltä cambuca. Eikä tässä vielä kaikki. Muinaisessa Persiassa pelattiin peliä nimeltä chaugán. Kyseinen peli muistuttaa sekä golfia että nykyisin tunnettua hevospooloa. Pelissä käytettiin palloa, hevosia ja keppejä, joilla yritettiin osua palloon.
Golf Suomessa
Golfin historia on erittäin mielenkiintoinen. Kun suomalainen golfaaja puttaa savolaisella golfkentällä, juontuu pelin historia hyvinkin kauas sekä maantieteellisesti että ajallisesti. Golfilla on ainakin aiemmin ollut Suomessa hieman elitistisen lajin leima. Golfia kuitenkin pelaavat kaikenlaiset ihmiset. Se ei enää missään nimessä ole vain yritysjohtajien ja juppien urheilulaji. Elitistinen leima liittynee siihen, että golfin aloituskustannukset ovat hieman suuremmat kuin monessa muussa urheilulajissa.
Lenkille voi lähteä kulahtaneissa verkkareissa ja vanhoissa lenkkareissa, mutta samat varusteet eivät riitä golfharrastuksen aloittajalle. Joskus harrastuksen aloittaminen vaatii hieman pääomaa oman rahapussin ulkopuolelta, jolloin kannattaa harkita rahoituksen, kuten freedomrahoitus ottamista, jotta uusi harrastus on mahdollinen. Pieni panostus omaan elämänlaatuun kannattaa varmasti, ja suomalaisten ammattilaisten menestyminen maailmalla, kuten erityisen upea voitto motivoi myös harrastajaa. Golf on upea laji, jossa saa liikuntaa. Halutessaan pelaaja pääsee laajentamaan sosiaalista piiriään ja onpa golfkentältä löytynyt hyviä ystäviäkin.