Golfaamiseen soveltuva vaatetus

Golfaamiseen soveltuva vaatetus

Jos hellepäiviä ensi kesänä tulee, kannattaa golf-kisoihin osallistuvien naisten silti jättää minihameet ja urheilutopit kaappiin. LPGA Tour eli naisten ykköskiertue on määrännyt 920 euron sakon pelaajalle, joka ilmaantuu kilpailuun vesirajahameessa ja kauluksettomassa urheilutopissa. Tällä viestitetään sitä, että liian suuria vapauksia ei pukeutumisessa edelleenkään haluta, vaikka pukeutumissäännöt ovatkin vapautuneet muutamien vuosikymmenten takaisista. Miesten ei edelleenkään sovi pukeutua golfkentälle miten sattuu, vaikka miesten Euroopan kiertueen harjoituskierroksella shortsit ovat nykyään sallittuja. Klubigolfareille yleensä samat säännöt pätevät kuin kilpapelaajillekin. Tuttu caddiemaster saattaa kuitenkin päästää pelaajan kentälle, vaikkei asu ihan tiukimpien golf-etiketin vartijoiden mieleen olisikaan. Eli ainakin kisoissa kaulus on edelleen vaatimus, joko tavallinen tai pystykaulus. Naisten paidoissa syvät kaula-aukot on kiellettyjen listalla. Legginsejä saa käyttää vain shortsihameen tai shortsien alla. Eikä pidä järkyttää muita kentällä liikkuvia sillä, että hameen tai shortsien alle voisi joku nähdä!

Golf-etiketti vapautuu väri-iloitteluun

Pelaajien pukeutuminen saisi monen nuoremman pelaajan mielestä vapautua ja niin on jossain määrin käynytkin. SuomLämpimästi pukeutumalla golf sujuu aina.essakin golfklubeilla näkyy enemmän ja enemmän sporttisempaa vaatetusta. Puuvilla pikeepaidoissa on vaihtunut teknisempiin, paremmin urheiluun sopiviin materiaaleihin, hameet ovat lyhentyneet ja niissä on usein shortsit sisällä. Myös golf-mekkoja on tullut markkinoille. Caprit ovat suosikkihousut shortsien rinnalla, niin naisilla kuin miehilläkin. Erilaiset kuviot ja vuosittain vaihtuvat muotivärit ovat olennainen osa golf-muotia. Keväällä uudet herkulliset värit ilmestyvät pro-shop’iin ja lehtien sivuille, joten kenellekään ei jää epäselväksi, mikä kauden muotiväri tai -kuvio on. Miesten vaatteissa suositaan yhä enemmän väriä, jopa kuvioita. Tähän golf-maailmassa on esikuvia kilpapelaajien keskuudessa, kuten John Daly, joka suosii Loudmouth-malliston housuja. Niillä voi pelata “äänekkäästi”, eli hyökkäävää ja voitontahtoista peliä. Ehkä se tuo peliin tarvittavaa särmää. Klubipelaajat silti edelleen suosivat pääasiassa varsin peittäviä ja perinteisiä vaatteita – johtuuko se sitten golfin pelaajien keski-iästä, joka on melko korkea, vai onko vuosisatainen etiketti niin syvällä harrastajien mielessä, ettei sitä helposti lähdetä rikkomaan?

Suomessa minihame vaihtuu lämpökerrastoon

Valitettavasti Suomen kesä on usein kaikkea muuta kuin hellettä ja poutaa, minihameita ja syvään uurrettuja toppeja. Ja täällä golf-kausi pitää aloittaa aikaisin keväällä ja lopettaa myöhään syksyllä, sillä lyhyeksi se jää joka tapauksessa neljän vuodenajan maassamme. Niinpä naisten ulkoiluhousut, ehkäpä lämpimästä softshell-materiaalista tehdyt, jonne mahtuu alle kerrasto, ovat tarpeellinen varuste golfarin vaatekaapissa. Voihan lämpimät ulkoiluhousut ostaa golf-kaupastakin, mutta normaaleissa urheiluliikkeissä on myös hyvät valikoimat golfetikettiin soveltuvia vaatteita tähän tarkoitukseen. Ulkoiluhousujen olisi hyvä olla tuulta pitävät ja vähintään vettä hylkivät, ehkä jopa vedenpitävät. Keskikesälläkin pitkät housut ovat välttämättömät olla varalla, erityisesti sadekelejä ajatellen. On paljon mukavampi pelata vettä hylkivissä pitkissä housuissa kuin sääret paljaana, kun vettä sataa paljon ja pitkiä aikoja. Tuulisia ja viileitä päiviä varten kevyet ja ohuet housut voi ottaa bägiin mukaan ja vaihtaa tarpeen tullen kenttä-WC:ssä tai vaikka vaan puskan takana piilossa.

nikosa