Golf kilpaurheilun muotona

Golf kilpaurheilun muotona

 

Golf on eräs suosituimmista ulkoilmaharrastuksista, mutta se on myös suosittu kilpaurheilulaji. Jotkut kyseenalaistavat golfin aseman urheilulajina, mutta totuus on kuitenkin se, että aivan kuten muissakin lajeissa, myös golfissa huipulle pääseminen edellyttää kuitenkin määrätietoista työtä ja vuosien mittaista tavoitteellista harjoittelua. Tässä artikkelissa kerromme golfista kilpaurheilumuotona sekä lajin suurimmista kansainvälisistä turnauksista.

Suurimmat turnaukset

Miesten ammattilaisgolfin turnauksia kutsutaan major-turnauksiksi, ja niitä järjestetään vuodessa yhteensä neljä. Kauden aloittaa huhtikuussa Yhdysvalloissa pelattava The Masters Tournament. Myös kesäkuussa pelattava Yhdysvaltain avoin golfturnaus käydään samalla mantereella, jonka jälkeen heinäkuussa siirrytään Englantiin. Siellä pelattava Britannian avoin golfturnaus on major-turnauksista vanhin, ja se pelattiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1860. Arvostetuimpien turnausten sarjan päättää elokuussa Yhdysvalloissa pelattava PGA Championship.

Major-turnaukset ovat arvostettuja erityisesti pitkän historiansa ja arvokkaiden perinteidensä vuoksi, mutta myös siksi, että niissä rahapalkinnot ovat muita turnauksia suurempia. Eniten voittoja major-turnauksissa ovat vuosikymmenten saatossa saavuttaneet Jack Nicklaus, Tiger Woods ja Walter Hagen. Suomalaisista golfammattilaisista on pelannut major-turnauksessa vain Mikko Ilonen. Naisilla on omat major-turnauksensa, mutta valitettavasi niissä voittopotit eivät ole yhtä suuria kuin miesten ammattilaisturnauksissa.

Muut turnaukset

Golf on ollut olympialaji jo kolmissa olympialaisissa, mikä tarkoittaa myös sitä, että golfin olympiaturnauksessa on mittelöity paremmuudesta jo kolmesti. Muita tunnettuja urheilutapahtumia ovat joukkuekilpailut Ryder Cup ja Solheim Cup, joissa eurooppalaisista pelaajista muodostuva joukkue kisaa yhdysvaltalaisjoukkuetta vastaan.

Golfammattilaisten tulot

Ammattilaiseksi ryhtyminen vaatii missä tahansa lajissa vuosien kovaa ja määrätietoista työtä. Näin on myös golfissa. Golfammattilaisuus kiehtoo monia, mutta suurin osa lajin harrastajista ei tienaa golfilla elantoaan. Golfaamalla on kuitenkin mahdollisuus rikastua. Tämän on osoittanut todeksi esimerkiksi Tiger Woods, joka on jo vuosia ollut eräs maailman eniten tienaavista urheilijoista.

Miten golftähdet harjoittelevat?

Kuten muillakin urheilijoille, myös ammattilaisgolfareilla on harjoitusohjelma, joka sisältää lajiharjoittelun lisäksi myös muita harjoitusmuotoja, kuten voimaharjoittelua. Jokaisella ammattipelaajalla onkin oman lyöntivalmentajan lisäksi usein myös oma fysiikkavalmentaja. Kaikessa kilpaurheilussa keskeistä on myös psyykkinen valmentautuminen, joka antaa edellytyksiä selviytyä pitkistä turnausmatkoista ja vaikeista pelitilanteista. Suomen sääolosuhteet ovat golfin harrastamiselle suotuisat vain muutaman kuukauden vuodessa, joten suurin osa työkseen pelaavista viettääkin suurimman osan vuodesta ulkomailla harjoitellen.

Maailman parhaat golfkentät

Maailman parhaita golfkenttiä listataan vuosittain, ja parhaan kentän titteli on tavoiteltu arvonimi. Eräs Euroopan parhaimmista golfkentistä on ehdottomasti Irlanninmeren ja Mourne-vuorten läheisyydessä sijaitseva Royal County Down. Ranking-listaa hallitsevat usein yhdysvaltalaiskentät, mutta listalle yltää upeita viheriöitä myös Skotlannista ja Australista. Listan laatii lajin arvostettu lehti Golf Digest, ja listalle pääsy on varmasti jokaisen kentän tavoitteena.

nikosa