Golfin perusteet aloittelijalle

Golfin perusteet aloittelijalle

Golf on monille ihmisistä jollain tavalla tuttu, mutta kuitenkin etäinen harrastus- ja kilpailulaji. Golfiin liittyy myös monia ennakkoluuloja, esimerkiksi sen elitistisyys tai kallis hinta. Monet kyseenalaistavat golfin aseman urheilulajina, sillä se ei heidän mielestään täytä perinteisten urheilulajien tunnusmerkkejä.

Mistä golfissa on kyse?

Kyseessä on mailapeli, jonka tavoitteena on saada pieni pallo kentässä olevaan koloon metallimailalla lyömällä. Golfradalla voi olla yhteensä 9 tai 18 reikää, ja pelaajat yrittävät selvitä radan läpi mahdollisimman vähillä lyönneillä. Kun reiän eli jakson pituus voi olla useita satoja metrejä, joten pallon saaminen reikään ei ole kovin helppoa. Haastetta peliin tuo myös se, että maasto radalla vaihtelee ja reiälle johtavan väylän ympärillä saattaa esimerkiksi kasvaa ruohoa tai olla pieni lampi. Erilaisiin lyönteihin käytetään erilaisia mailoja, joiden avulla voidaan säädellä pallon lentorataa ja lyönnin pituutta.

Golfin pelimuodot

Golfia on mahdollista pelata monilla pelimuodoilla, joista yleisimpiä ovat lyöntipeli ja reikäpeli. Lyöntipelissä kisataan koko radalla käytettyjen lyöntien mahdollisimman alhaisesta määrästä, kun taas reikäpelissä keskitytään yksittäisen reiän voittoon. Täydessä golfpelin kierroksessa on yhteensä 18 reikää, jotka on tarkoitus selvittää mahdollisimman vähillä lyönneillä. Jokaisen reiän suorittaminen aloitetaan tiiauspaikalta, jonka jälkeen hän jatkaa lyömällä palloa siitä, mihin pallo ensimmäisen lyönnin jälkeen pysähtyi. Palloa ei saa yleensä siirtää, eikä pelilinjaa muutenkaan voi parannella.

Mikä ihmeen par?

Golfista kuulee puhuttavan usein “alle parin” ja “yli parin” tuloksista, mutta asiaan perehtymättömälle termit eivät välttämättä avaudu. Par-luvulla tarkoitetaan sitä kohtuullista lyöntien määrää, jolla jokaisesta reiästä tulisi selvitä. Par on siis laskennallinen ihannearvo, johon kunkin pelaajan suoritusta verrataan.

Harrastuksen aloittaminen

Golfkentillä pelaaminen edellyttää Green Cardia, joka on eräänlainen golfharrastajan ajokortti. Green Card -kokeessa testataan lyöntitaitoja sekä lajin teoriatietämystä. Ennen kokeeseen osallistumista kannattaa yleensä osallistua alkeiskurssille, jolla harjoitellaan lyöntitekniikoita, lajin sääntöjä sekä yleistä etikettiä. Lähimmän viheriön ja golfseuran löydät esimerkiksi Suomen Golfliiton internetsivuilta.

Mitä varusteita aloittelija tarvitsee?

Golfin sääntöjen mukaan kukin pelaaja saa kantaa mailalaukussaan enintään 14 mailaa, mutta aloitteleva golfari ei niin montaa mailaa yleensä tarvitse. Aloittelija pärjää ensimmäiset pelikierroksen yleensä puolikkaalla setillä eli yhteensä 7 mailalla. Mailoja valmistetaan eri materiaaleista, ja aloittelevan harrastajan kannattaakin käyttää hieman aikaa ja vaivaa eri mailoihin tutustumiseen ja itselleen sopivimpien yksilöiden valitsemiseen. Mailojen lisäksi kentällä tarvitaan myös palloja, joita kannattaa myös ottaa mukaan useampia. Myös mailalaukun valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä sitä on kuljetettava mukanaan kentällä jopa kilometrejä. Mailabagiin ei kuitenkaan kannata sijoittaa koko omaisuuttaan, joten vertailu kannattaa tässäkin asiassa.

Golf tunnetaan harrastuksena, jossa pukeutussäännöillä on keskeinen rooli. Aloittelevankin golfarin on tärkeää tiedostaa, että eri klubeilla saattaa olla erilaisia käytäntöjä pukukoodien suhteen. Perinteisten ohjeiden mukaisesti golfkentällä tulee pukeutua napitettavaan, kaulukselliseen paitaan, joka peittaa olkapäät. Housuissa tulee olla pärssivekit. Nykyään säännöt ovat hieman löysentyneet eivätkä pukeutumiskoodit ole niin tiukkoja. Ulkomaille suuntaavaan lajin harrastajan kannattaa kuitenkin huomioida, että ulkomaisilla golfklubeilla pukeutumisetiketti saattaa edelleen olla melko konservatiivinen, ja varata matkalaukkuun viheriöitä varten prässilliset housut.

nikosa