Golfin pitkä historia

Golfin pitkä historia

 

Golfin tarkka syntyajankohta ei ole selvillä, mutta lajin ensimmäisten muotojen uskotaan kehittyneen sydänkeskiajalla Euroopassa. Tässä artikkelissa kerromme golfin historian ensi vaiheista ja siitä, miten golfista on pitkän historiansa aikana muodostunut nykyisen kaltainen suosittu urheilulaji.

Golfin kiistanalaiset syntyhetket

Alankomaissa pelattiin jo 1200- ja 1300-lukujen vaiheessa golfia muistuttavaa peliä, jossa yritettiin lyödä palloa kepin avulla satojen metrien päässä olevaan kohteeseen mahdollisimman vähillä lyönneillä. Tästä huolimatta golfia pidetään kuitenkin lähtökohtaisesti skotlantilaisena keksintönä, sillä 1600-luvulla laadituissa parlamentin säädöksissä mainitaan gowf-niminen peli. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että golfia pelattiin vasta 1800-luvulla Alankomaissa. Varmaa on kuitenkin se, että lajia pidetään eurooppalaisena keksintönä.

Nykymuotoinen golf ja ensimmäiset golfkentät

Vaikka nykymuotoisen golfin esi-isistä onkin epäselvyyttä, tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että nykymuotoisena lajina golf kehittyi nimenomaan Skotlannissa. Sinne ilmestyivät myös muut ensimmäiset pysyvät golfkentät, ensimmäiset golfklubit ja niiden jäsenyydet sekä ensimmäiset, kirjalliseen muotoon saatetut säännöt. Skotlannissa järjestettiin myös ensimmäiset golfkilpailut, jossa skottikaupungit mittelöivät toisiaan vastaan.

Myöhemmin laji levisi Skotlannista Englantiin ja sieltä edelleen muuhun Eurooppaan ja lopulta ympäri maailmaa. Nykyisistä golfkentistä vanhin on Musselburghin kaupungissa sijaitseva The Old Links, joka perustettiin vuonna 1672. Perimätiedon mukaan kentällä on tosin pelattu golfia jo paljon aiemmin ja kerrotaan, että Skotlannin kuningatar Maria Stuart pelasi kentällä jo vuonna 1567.

nikosa